środa, 26 marca 2014

Dieta karmiącej mamy według Szkoły Rodzenia SALVE w Łodzi

Według doświadczonych położnych prowadzących Szkołę Rodzenia w łódzkim szpitalu SALVE dieta karmiącej mamy powinna być przede wszystkim urozmaicona, aby dostarczyć noworodkowi wszystkich niezbędnych i wartościowych składników odżywczych. Po drugie mama karmiąca piersią powinna jeść regularnie 3 posiłki i małe co nieco pomiędzy posiłkami. Najważniejsze jednak jest, aby stopniowo wprowadzać niektóre produkty i obserwować nasze maleństwo, czy i jak toleruje nasz pokarm (zaleca się obserwację stolca dziecka). Dodatkowo należy pamiętać o większym zapotrzebowaniu na płyny (2,5-3l).

Produkty, które należy wprowadzać stopniowo:
  • MIĘSO: na początku zalecane jest spożywanie tylko cielęciny, królika i drobiu (najlepszy jest indyk), a następnie wprowadzenie do diety wieprzowinę i wołowinę.
  • PIECZYWO: zacznij od pieczywa białego, potem ciemnego, a na końcu pieczywa wieloziarnistego.
  • Zacznij dietę od spożywania makaronów, następnie kasz, z kaszą gryczaną na końcu.

Produkty zabronione:
  • tłuste wędliny
  • tłuste potrawy tj. bigos
  • smażone potrawy
  • ostre przyprawy
  • cebula, czosnek
  • orzechy, mleko
  • ser pleśniowy
  • ryby wędzone

Produkty, na które trzeba uważać:
  • owoce pestkowe  - kontrolować stan pestki przed spożyciem
  • spożywać owoce tylko z naszej strefy klimatycznej
  • kiszona kapusta - tylko wypłukana i pokrojona
  • ogórek kiszony - tylko obrany
  • herbata - tylko słaba
  • kalafior

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz